Trogirferie

Fakta om Kroatia


Med 2700 soltimer i året topper regionen Europas godværstatestikk. Trogir området lokker også med deilige badetemperaturer i krystallklart vann, flotte stender, en livlig havnepromenade, og ikke minst flere hunder kulturskatter. Innenfor Trogirs massive bymur fra 1500 tallet finnes en rekke eldgamle arkitektoniske perler som UNESCO har rangert blandt verdens mest bevaringsverdig. Her er alt fra luksuriøse palasser til enkle steinhus, som sammen gjør Trogir til et levende bymuseum.

Dalmatia er kanskje den vakreste delen av Kroatias kystlinje. Den strekker seg ra Zadar i nord til Dubrovnik i sør og har en typisk middelhavsklima med varme tørre somre, mens vinteren er kort og mild.

Det store øyriket utenfor kysten er storslagent og noen av øyene er populære feriemål.

Man kan reise ut til flere av disse fra ferjeterminalen i Split, f.eks Brac og Hvar

Trogir er ca 2300 år gammel. Byen ble grunnlagt av grekerne de de gjorde sine erobringer i middelhavsregionen. Den rike kulturen i Trogir er siden påvirket både av Romere og Venetianere. Byen fremstår i dag som et levende museum, rik som den er på noen av verdens fremste og best bevarte kulturskatter. Innenfor den massive bymuren fra 1500 tallet finnes flere hundre historiske attraksjoner - tårn, klostre, luksuriøse palasser, fort, emkle steinhus, trange smug, kirker og torg - som du kan utforske på en oppdagelesferd gjennom Trogirs labyrintlignende, brolagte smale gater.

Mestparten av den kulturelle rikdommen ble etablert fra 13-15. århundre. På denne tiden var den store Radovan herre her - og sammen med sine mange arkitekter og steinhuggere etterlot han han seg flere av Trogirs kulturelle mestestykker. Byen har fått kjælenavnet "Steinskjønnheten"

Landets historie betyr at området er preget av spennende og varierte arkitektoniske innflytelser, og det er let å forstå hvorfor Trogir står på Unescos world Heritage list.

Den som er glad i god mat og godt drikke har mye å glede seg til i Trogir. Byen vrimler av kafeer, resturanter og barer - over 100 i tallet - som sammen sørger for noe til enhver smak. I tillegg til et rikt utvalg av tradisjonelle retter, finnes også et variert utvalg av klassiske kontinentale retter.

Det lokal dalmatiske kjøkken er først og fremst kjennetegnet av fersk fisk - sammen med en rekke andre delikatesser fra havet, blandt annet muslinger og reker.
Andre spesialiteter inkluderer rå skinke, geitost, salte sardiner, grillet lam, storfekjøtt i tomatsaus samt stekte grønnsaker med poteter. REgionen har også stolte vintradisjoner - og kan tily edle dråper både fra gamle familiegårder og større privat foretak

De som ønsker en aktiv ferie har mange alternativer å velge mellom i Trogirområdet. F.eks dykking, fisking, brettseiling, vannski, tennis, rafting og utflukter til de mange nasjonalparkene og øyene. Området er også et ypperlig utgangspunkt for fot-og sykleturer, samt båtturer.

Kroatisk myntenhet er Kuna. 100 kuna er 110 norske kroner (april 10) I en del butikker og resturanter kan du betale med Euro, og det er flust med minibanker og bankterminaler i Trogir området.

På utestedene koster en øl ca 12 norske kroner. En espresso ca 8 NOK. En pizza for to koster fra 30-45 NOK. En trerettesrs middag koster rundt 100 lappen.

Trogir har ca 12000 innbyggere. Matbutikker er storst sett åpne fra 0800 til 2000. Elektrisiteten er 200 volt. Kroatias nasjonaldag er 25 juni. Hele landet har ca 4 mill innbyggere.

Folk i regionen er kjent for å være gjestfrie og vennlige, dette grunnet sine lange tradisjoner som turistområde. Denne industrien hadde sin storhetstid på 80 tallet, og er i dag i ferd med å vokse seg nesten like stort igjen. Foruten turisme, er tradisjonelle næringer som fiske og jordbruk fortsatt store i denne regionen.

Hele det historiske sentrum er bygget inn i og rundt Diocletians Palass, det siste og største palasset som romerne byget før riket falt. Bruken og utviklingen av området de følgende århundre har gitt en helt unik bykjerne som er storslagen og intim på samme tid. Det finnes mange flotte butikker, cafeèr og kunstgallerier og mellom disse bor byfolket i leiligheter med noen vegger som er 1700 år gamle, og noen er kanskje "bare" 500 år!!

To av Kroatias nasjonalparker Kornati og Krka er ikke så langt unna.

Den lokale maten er en variert blanding av grillet kjøttretter, flott sjømat og retter fra det italienske kjøkken. (pasta, pizza o.l) Det er noe for alle og enhver, og det lave prisnivået gjør det mulig å prøve mange forskjellige retter i løpet av ferien.

Språket kroatisk er slavisk i opprinnelse, og er ikke det enkleste for vest europeere å lære, men det går som regel greit på engelsk eller tysk.

Kroatere er et varmt og vennlig folkeslag, og hyggelig service i butikker og resturanter er en selvfølge.

Landet har meget lav kriminalitet i forhold til mange andre middelhavsland, og man føler seg trygg når man ferdes langs husene i byene.

Vann fra kanen kan drikkes, men har en smak av kalk. Kildevann på flasker er både billig og godt, og anbefales å kjøpe.


Pass må være gyldig i 3 mnd utover den aktuelle reisen.

 

Nyeste kommentarer