Trogirferie

Trogir

Kun seks km. fra Split flyplass, ligger idylliske Trogir. Små broer binder gamlebyen sammen med resten av Trogir, og mange omtaler Trogir som Kroatias svar på Venezia. Byens strategiske beliggenhet til Adriaterhavet vitner også om et langt liv som sentrum for maritim virksomhet og handel. 

Trogir er ca 2300 år gammel. Byen ble grunnlagt av grekerne da de gjorde sine erobringer i Middelhavs-regionen. Den rike kulturen i Trogir er siden påvirket både av romere og venetianere. Byen fremstår i dag som et levende museum, rik som den er på noen av verdens fremste og best bevarte kulturskatter. Innenfor den massive bymuren fra 1500-tallet finnes flere hundre historiske attraksjoner - tårn, klostre, luksuriøse palasser, fort, enkle steinhus, trange smug, kirker og torg - som du kan utforske på en oppdagelsesferd gjennom Trogirs labyrintlignende, brolagte, smale gater.
Mesteparten av den kulturelle rikdommen ble etablert fra 13.-15. århundre. På denne tiden var den store Radovan herre her - og sammen med sine mange arkitekter og steinhuggere etterlot han seg flere av Trogirs kulturelle mesterstykker. Byen har fått kjælenavnet "steinskjønnheten". 

Trogir har omlag 12 000 innbyggere og er et populært reisemål for turister som besøker Kroatia. Den historiske gamlebyen har også broforbindelse mot sør til øya Ciovo. Vakre Trogir er ikke eneste årsak til at dette området er blitt så populært. Nærheten til flyplassen er nok også en viktig faktor. Avstanden til Storbyen Spliter omlag 3 mil.

Trogir har en lang historie, og byen ble grunnlagt i år 300 før Kristus. Siden den gang har byen gjennomgått ulike epoker med vekst, forfall, krig, beleiringer og eierskifter. En av de største turistattraksjonene, Kamerlengo borgen med det tidligere tilhørende St. Markus tårnet vitner om dette. Italia tok byen under Den Andre Verdenskrig. I 1944 ble den igjen en del av datidens Jugoslavia frem til Kroatia ble selvstendig i 1991.

I gamlebyen finnes mange historiske byggverk som vitner om Trogirs lange og dramatiske historie. Her finnes severdigheter som St. Laurentius katedralen, rådhuset, byporter, loggier, St. Dominikus kirken , klokketårn og en rekke andre historiske bygninger. Bygningsmassen i gamlebyen er så kompakt at hele øya ser ut som en festning. I 1997 kom Trogir inn på UNESCO sin Verdensarvliste. I begrunnelsen for dette het det blant annet at: "Det rettviklede gateplanet på denne bosatte øya kan dateres tilbake til hellensk tid, og byens herskere har prydet Trogir med mange flotte offentlige og lokale bygninger og festningsverk."

Trogir byr ikke bare på kulturarv. I både nye- og gamlebyen finnes rikelig med butikker og restauranter. På menyen har sjømat naturlig nok en sentral plass. I byen er det også et populært marked der du får kjøpt det meste av frukt og grønt, og det aller meste av varene er dyrket og produsert lokalt.

Nyeste kommentarer